Bag om madbudgettet


Da jeg i 2010 begyndte at studere igen, krævede det at vi begyndte at tænke lidt mere over vores forbrug herhjemme.
Min daværende kæreste (nu mand) og jeg, havde hidtil begge haft fuldtidsjob - og hver gang vi ramte midt i måneden, kiggede vi på hinanden og måtte konstatere at lommerne var tomme. Vi levede som konger den første halvdel af måneden - og som fattiglus den sidste.
Og nu skulle jeg oveni købet til at studere igen! Vi anede ikke hvad vores penge gik til, andet end fest og ballade og andre hyggelige ting. Og det krævede lidt af en omvæltning at ligge vores økonomi om.
Til gengæld ved vi i så i dag, hvad ALLE vores penge går til - og selv om vi nu har færre penge end nogen sinde før, føles det som om, vi aldrig har haft flere.

En af de poster som vi opdagede, at vi virkelig kunne sparre på, var det daglige forbrug. Alt for tit, blev der lige købt lidt ekstra med, når man var nede og handle. Og alt for tit faldt vi for alle tilbudsvarerne.  Det var også tit, at vi kun fik spist halvdelen af en åbnet pakke et-eller-andet før den havde overskredet udløbsdatoen og måtte smides ud.

Vi satte os, lidt optimistisk, et budget der hed 100 kr om dagen - samlet for os begge to! Hver dag, blev der handlet ind, og hver dag blev de resterende penge (hvis der var nogen) smidt i sparegrisen. Det lykkedes faktisk okay.  De 100 kr om dagen fungerede egentlig fint. Det var dog lidt irriterende at der aldrig rigtig var råd til fx at købe noget lækkert kød til mere end 100 kr. Og det var meget tidskrævende at skulle handle ind HVER dag og komme på nye idéer til mad HVER dag. Og ja, så har jeg altid været en sucker for økologisk mad og ordentlig dyrevelfærd.

Da vores skønne datter kom til verden her i november 2012, måtte vi derfor ligge vores handlevaner lidt om (igen). Vi ønskede stadig at holde os på et budget der hed 100 kr om dagen, men vi havde simpelthen ikke længere tiden til at handle dagligt. Vi ønskede også mere økologi for pengene, og bedre kvalitetskød end det som man typisk lige finder på køledisken nede i supermarkedet.
Vi besluttede os derfor for at handle én gang om ugen og med et budget der hed 700 kr. De overskydende penge puttes stadig i vores sparegris, og vi nyder at vi kun behøver at handle en enkelt gang om ugen. Desuden smider vi meget sjældent mad ud, og sørger for at bruge så mange af de produkter vi har i køleskabet som muligt.

Madbudgettet er lavet ud fra vores eget forbrug. Og de spisevaner vi har. Fx. er vi glade for økologi, vi bruger uparfumerede produkter i håndsæbe, shampoo etc. Og jeg har en laktose allergi, som gør at jeg er nødsaget til at handle laktosefri mælk, som er lidt dyrere end normal mælk.
Vores morgenmad består typisk af branflakes med mælk. Det er en hurtig og let måde at få nogle fibre indenbords og få startet dagen. Frokosten er typisk rugbrød med pålæg så som hytteost, tomater, avocado, agurk, tun, eller pålæg. Og aftensmaden variere mellem retter med kød, fisk eller vegetariske retter (se afsnittet herom)
Alligevel håber jeg at nogle andre vil få glæde af denne blog. Om ikke andet så til inspiration.
God læselyst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar